Vad gerbiler behöver

Från fornstora dagar !!

Innan dagen är inne för att hämta de nya små gerbilerna måste du förstås förbereda deras nya hem !

Det är roligt då du kan låta fantasin flöda. Tänk bara på att inte köpa FÖR mycket inredning. Det ska finnas plats för bus och lek också !

DE FLESTA INKÖPTA SAKER KOMMER FRÅN ZOO KOMPANIET I ARNINGE.

SIDAN ÄR UNDER KONSTRUKTION

BUREN

BUREN är ofta den största kostnaden. Vi rekommenderar en glasbur. De har ofta också en halv övervåning. Finns t.ex. att köpa på Zoo Kompaniet i Arninge

I en sådan bur kan gerbilerna få ett ordentligt lager med spån.

En billigare och för gerbilerna bästa lösningen är att köpa ett akvarie på Blocket och själv tillverka ett gallerlock. En större plastback går också fint,tex IKEAs SAMLA, med egentillverkat gallerlock.

På bilden, Ballerina i inrett akvarie.

Gallerbur ???? Rekommenderas inte. I en sådan utvecklar gerbilerna lätt ett stereotypt beteende med gallergnagande. Inte roligt att titta på och inte roligt för gerbilen. Dessutom kommer snart det mesta av burinnehållet att ligga på golvet !

Gerbilarie.
En bra gerbilbur där du ser gerbilerna och de kan ha ordentligt med spån att gräva i utan att det sprätter ut !
Gerbilarie
Också en bur med glasunderdel men den har också en hylla och galleröverdel.Vissa gerbiler gnager mycket på gallret och då är denna bur inte så bra. Båda dessa fina burar finns hos Zoo Kompaniet i Arninge.
Liggande vitrinskåp Detlof från IKEA 163 x 43 !
Ett riktigt drömhem för gerbiler ! Grävdelen syns inte på bilden !
Se också under fliken "Burar"

INREDNING

Att inreda ett gerbilhem är roligt för både barn och vuxna !

I botten behövs ett strömaterial. Alspån är bra, ser trevligt ut och dammar inte lika mycket som kutterspån. Snåla inte ! Gerbilerna vill gräva. Men tänk på att du kommer att fylla på med en massa saker under dom en till två veckor som du kan låta gå mellan rengöring av buren. Så häll inte i "ända upp" med spån. 

Övrigt som du fyller på med är hö (de klarar sig utan hö men gillar det mycket) till lek, att äta, bobygge och tunnelarmering. Det går även att använda halm. Toa- hushållspapper fyller samma funktion men går inte att äta. 

Kartonger, toa- hushållsrullar, äggkartonger är ett måste för gnagsugna gerbiler !

Hus mm. I zooaffären finns mycket roligt att välja på. Ett hus vill de såklart ha ! Tänk på att gångar och hålor är nummer ett för gerbiler !

Skålar. En matskål och en för sandbad behövs.

Vattenflaska måste finnas.

Gerbiler bör INTE ha springhjul då det kan orsaka svans- och ryggskador. Det kan även framkalla ett stereotypt beteende där gerbilen på ett maniskt sätt springer i hjulet det mesta av sin vakna tid. Hamstervadd som de kan trassla in sig i ska inte heller användas och inte saker av plast.

 

Skålar
En matskål. Ge gärna lite fröer direkt i spånet också. Det ger sysselsättning att leta efter maten.
En skål, glasburk eller glaskupa för sandbad. Gerbilerna njuter av ett sandbad. Skålen blir snart full av spån men det är roligt så länge det varar. Man får byta varje dag. Burken eller kupan hålls fri från spån lite längre. Vissa gerbiler använder sitt sandbad som toalett och då blir det också byte varje dag.
Flaskor
Den övre är i glas och metall och rekommenderas. Går inte att gnaga sönder. Dock lång med lång pip så det måste vara höjd på buren så inte pipen vilar i spånet. Man kanske kan "uppfinna" ett eget sätt att hänga den.
Undre flaskan är i plast och får ersättas då och då pga gnagning. Har en liten öggla där man kan fästa en ståltråd för hängning i gallertaket. Båda svåra att få tag på men finns hos Zoo Kompaniet i Arninge.
Det går också att använda vattenskål. Ställ den då på t ex taket på ett hus så den inte genast blir full med spån. Skål ska inte användas till små ungar pga drunkningsrisk
Byggmaterial
Byggmaterial behövs annars blir det ett tråkigt gerbilliv ! Gångar och bon behöver konstrueras. Hö, toapapper, kartonger, toarullar, äggkartonger.....
Grenar av obesprutade fruktträd uppskattas. En del gerbiler är förtjusta i upphängda cocosnötter att klättra in i. Se upp med storvuxna gerbiler så de inte fastnar i ingångshålet !
Hus
Ett hus vill alla gerbiler förstås ha ! Den här lilla stugan har två ingångar vilket ger en tunnelkänsla som uppskattas !
Stubbar
Bakom huset finns två stubbar.
En lång tunnel med flera utgångshål. Omtyckt men se upp med äldre gerbiler med trivselvikt ! Trångt !
Den halva stubben till höger är en favorit hos alla våra gerbiler ! Den är ett mysigt bo och honorna lägger gärna sina ungar i stubben.
Fröstång
En fröstång som du hänger upp är både inredning, mat och sysselsättning !
Du kan inreda med en massa andra saker. T ex blomkrukor. Se bara upp så det inte finns någon skaderisk. Gerbiler ska inte ha hamsterhjul, hamstervadd eller saker av plast.

MAT

Här nedan ser du vad våra gerbiler är vana att äta. Sedan finns det förstås fler saker man kan prova att ge. Solrosfrön gillar de flesta gerbiler väldigt mycket. Men de ska inte ges att äta sig mätt på då de är fettrika och fort ger en liten tjockis ! Med fri tillgång på solrosfrön kommer gerbilen inte att äta så mycket av annan mat och det ger näringsbrist. 

Använd solrosfrö för att belöna och tämja.

Våra gerbiler är mycket förtjusta i kvistar från körsbärsträd !

Versele-Laga Gerbil Nature
Fröblandning som våra gerbiler är vana vid. Numera med tillsatt mjölmask
Mjölmaskar. Proteinkälla
Proteinkälla. Finns hos Zoo Kompaniet i Arninge.
Går också att prova med pannkaka.
Gott och nyttigt !
Valsade (torkade) ärtor, torkade äppelchips, havregryn ( inte för mycket, feta),sallad, broccoli och morötter.
På sommaren kan man ge några tvättade grässtrån.

ÖVRIGT

För att gebilerna ska kunna sandbada behövs förstås sand. Den mycket fina chinchillasanden är bra.

Och så måste de nya små kompisarna ha något att åka hem i ! En kartong går bra vid kortare resa. Ska du åka längre är risken stor att gerbilerna gnager sig ut !

Det finns transporter av olika typ. En av de vanligare till gerbil är en så kallad petbox. Den är i genomskinlig plast med plastlock. Locket har handtag men som säkerhetsåtgärd ska man inte lyfta boxen enbart i handtaget. Det har hänt att locket lossnat och box och djur fallit i golvet. Är det kallt eller gerbilerna är lite nervösa och rädda inför resan kan man svepa t ex en liten filt omkring boxen eller ha den i en väska.

Sand
Chinchillasand till sandbad
Petbox
Det vanligaste sättet att transportera gerbiler är i en petbox av plast.
I den lägger du spån och gärna lite hö för gerbilerna att gömma sig i. En toarulle och lite frön blir också fint. En bit gurka kan också vara bra för vätskeintag.
Gerbil som njuter av sitt sandbad
Fågeltransportbur
Denna lilla bur fungerar fint om du ska vänja ihop två gerbiler. Hur du ska gå till väga kan vi hjälpa dig med och även ge råd om de gerbiler du tänker sätta ihop är lämpliga för detta.
Lekhage ! Lycka Till !!!
Lekhage ! Gerbiler är aktiva djur med stort rörelsebehov. En lekhage, gallerhage för smådjur, är mycket uppskattat ! Lägg i lite leksaker och några gömställen och njut av att titta på dina gerbiler. Se upp för katter och råttfångande hundar !

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.08 | 19:02

Hej! Jag är intresserad av att köpa 2 gerbiler, samma kön men olika färger. Har ni några som är leveransklara? Vilket pris tar ni? Mvh Hanna

...
28.02 | 17:11

Du har en kanon fin sida, mycket bra info och fakta. Väldigt hemtrevlig 😊. Jag har mailat dig, hör gärna av dig.
Mvh Nina ☺️

...
26.09 | 13:01
Gerbilkullar 2019-20 har mottagit 4
10.09 | 08:06
Framsida har mottagit 9
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS